Sondajul stratificat

13.04.2021

Stratificarea consta in divizarea colectivitatii generale de studiat in "straturi", clase tipice cat mai omogene, cu caracteristici cat mai asemanatoare, astfel incat unitatile statistice din interiorul fiecarui strat sa prezinte, cel putin din punct de vedere teoretic, caracteristici comune specifice fiecarei clase.

Straturile pot fi constituite din regiuni, judete, localitati, medii, sexe, subdiviziuni economice, grupe de varsta etc. Cel mai frecvent, stratificarea se foloseste in studiul populatiei care se separa folosind clasificarile oficiale sau, in functie de scop, cercetatorul isi va face propria sa grupare, ca de exemplu, dupa profesie sau vechimea in productie.

Prin cresterea omogenitatii, se observa ca imprastierea din interiorul diverselor straturi este sensibil inferioara fata de imprastierea totala a populatiei. In interiorul fiecarui strat se efectueaza sondaj simplu aleator. Se pot utiliza mai multe criterii adica stratificarea multipla sau un singur criteriu stratificarea simpla.

In cazul sondajului stratificat trebuie sa asiguram reprezentativitatea fiecarii grupe sau clase in esantion, ceea ce inseamna ca este necesar sa gasim astfel de criterii de grupare care sa conduca la un fond cat mai mare de omogenitate in fiecare grupa. Daca stratificarea este bine facuta, atunci este de asteptat sa obtinem erori mai mici decat daca aceeasi colectivitate ar fi fost studiata pe baza unui sondaj simplu aleator.

Precizia unei estimatii se exprima, plecand de la dispersia estimatorului. Prin intermediul stratificarii avem siguranta ca diferitele tipuri, straturi vor fi reprezentate in esantion, reducand astfel jocul sansei asupra compozitiei sondajului. Daca alegem o esantionare aleatoare simpla in colectivitati ce contin straturi, grupuri usor si clar de identificat, fiecare segment ori strat poate fi suprareprezentat sau subreprezentat in esantion comparativ cu colectivitatea generala. Acest fapt poate genera erori de reprezentativitate suplimentare, care pot fi evitate prin stratificare. Variatia intre straturi nu influenteaza, in cazul selectiei stratificate, eroarea medie de reprezentativitate, deoarece aceasta variatie este precis reflectata in esantion.

In cazul sondajului stratificat, esantionul se divide in subesantioane, iar procedeele de prelevare aleatoare se aplica pe rand in toate grupele populatiei totale.

Mai mult, sondajul stratificat ne permite sa determinam volumele subesantioanelor corespunzator cu costurile si bugetele disponibile.